Your search results

LSR113 I Lake Side Residence no. 113/ AAd Ayutt and Associates design

Thai Architect
LSR113 Lake Side Residence no. 113

Architect : Ayutt and Associates design

Interior Designer : Ayutt and Associates design

Landscape Designer : Ayutt and Associates design

Construction area : 1,500 sq.m.

Location : Lakeside residence, Bangna Trat road, Bangkok, Thailand

“We are not saying that this house is 100 percent Thai, But at least it’s an attempt”

       บ้าน “LSR 113”  ตั้งอยู่บนถนน บางนา-ตราด จ.สุมทรปราการ บนที่ดินผืนงามที่ติดกับทะเลสาปภายในหมู่บ้านเลคไซน์ เรสสิเดนซ์ สำหรับครอบครัวเดี่ยวที่สามารถปรัปเปลี่ยนรองรับครอบครัวขยายได้ในอนาคต

โจทย์จากเจ้าของบ้านต้องการพื้นที่ใช้สอยแบบร่วมสมัย ในรูปแบบโมเดิร์นแต่ต้องอยู่อาศัยได้สบายในสภาพภูมิอากาศแบร้อนชื้นของประเทศไทย และแม้ว่าพื้นที่ดินจะมีจำกัด แต่เจ้าของบ้านต้องการพื้นที่สีเขียวขนาดใหญ่เพื่อให้เกิดความผ่อนคลาย ทั้งนี้ต้องป้องกันแดดและฝนได้เป็นอย่างดีด้วย

ภาพรวมงานออกแบบบ้านหลังนี้ได้รับแรงบันดาลใจด้านการจัดวางอาคารและการเข้าถึงพื้นที่มาจากสถาปัตยกรรมไทยเดิมที่มี”ชาน”เป็นจุดร่วมและแยกการเข้าถึงแต่ละส่วนของอาคาร แต่กระนั้นสถาปนิกเองไม่ได้ต้องการให้เป็นไปในแบบดั้งเดิมทั้งหมด แต่มีการพยายามตอบโจทย์ในมุมมองที่แตกต่างออกไปตามรูปแบบการใช้ชีวิตที่เปลี่ยนไปและภาษาของสถาปัตยกรรมแบบโมเดิร์นยุคใหม่

 มุมมองสู่พื้นที่ว่างบริเวณคอร์ทกลางอาคารที่ออกแบบจัดวางสระว่ายนำ้ลงไป

มุมมองจากคอร์ทที่จอดรถ แสดงให้เห็นความสัมพันธ์ระหว่างพื้นที่ใช้สอยภายในบ้านและนอกบ้านที่ขั้นด้วยคอร์ทกลางเป็นช่วงๆ เพื่อช่วยเรื่องการหมุนเวียนของอากาศและนำแสงธรรมชาติมาใช้อย่างเต็มที่

การออกแบบสถาปัตยกรรมภายนอก สถาปนิกออกแบบเน้นตัวอาคารด้วยการยื่นยาว (cantilever) ที่นอกจากจะได้พื้นที่ใช้สอยเพิ่มมากขึ้นแล้วยังให้คงความรู้สึกเหมือนลอยอยู่ในอากาศ และมิติของแสงเงาในรูปด้านอาคาร

มุมมองบริเวณลานจอดรถด้านหน้าบ้าน ออกแบบเน้นความเรียบง่ายของรูปทรงตามแบบสถาปัตยกรรมโมเดิร์น โดยเน้นแตละส่วนด้วยวัสดุกรุผิวผนังที่แตกต่างกันออกไป และมีการจัดวางทางเข้าหลักร่นเข้าไปเพื่อให้เกิดมิติของแสงและเงาเป็นการเน้นทางเข้าไปในตัว โดยที่จอดรถยนต์ Super car บางส่วนเหลื่อมเข้าไปด้านในและเปิดผนังเป็นกระจกใส่สร้างความเชื่อมโยงกับภายในได้เป็นอย่างดี

มุมมองจากห้องนั่งเล่น ที่สามารถชมวิวสวนของคอร์ทภายในและต่อเนื่องไปถึงรถยนต์คันโปรดได้ในเวลาเดียวกัน

 

การใช้ผนังกระจกบานใหญ่ เพื่อเพิ่มความโปร่งโล่งให้กับตัวอาคารและรับแสงธรรมชาติเข้ามาสู่ภายใน

LSR113 is located on Bangna – Trat road, Bangkok, Thailand, on the lakefront plot of private gated community known as “Lakeside Residence”. The house is fabricated as one-family house which gave an adaptability to be ventured into multi-family for what’s to come. The briefs that Ayutt and Associates design (AAd) received from the client was for functional and useful spaces like any ordinary house. However what the client loved were the shape of square and modern style, yet they asked that it ought not to be hot inside and needs to suit with Thai Climate. Despite the fact that the usable space of the land is restricted, however the customer still needs a huge greenery region to appreciate, and in addition an advanced house with sun shades and rain assurances. This is the most challenge part for AAd, who needs to design the cutting edge dialect of architectural planning in a way that would suit the hot and humid atmosphere of Thailand together with the modern language of architecture.

The design and architectural dialect of LSR113 is enlivened by the conventional Thai house format and space. The ground floor is orchestrated as a Thai customary house plan with a focal yard that capacities as an element anteroom and wholesaler before getting to the primary living space or other spaces. Incidentally, AAd would not like to take after the greater part of the well-trodden way of the customary Thai house layout. AAd has a completely different form to the aforementioned formula and proves that a problem does not necessarily have just on right answer by following the traditional or conventional way.

The main challenge is the generally little site fit as a fiddle near a rectangle, with its thin sides confronting West and East. Spreading the required practical spaces for only one story would top off the entire site, which means there would be no open green spaces and poor ventilation, AAd in this way made a two and half story house, with the building mass set along the Northern border of the site, so as to open up however much space as could reasonably be expected on the Southern side for an open space, garden, swimming pool and lake view. Heat and downpour frame the essential issue confronted by structures in this region, and are therefore crucial to the design. While this house does not have conventional long roof or huge overhanging eaves such as generally found in the tropical regions, in any case the upper volume overhangs the lower one, in actuality going about as downpour and sun assurance for the lower floor, in addition affecting a play of shadow and adding depth to the facades.

The second challenge is behind the guise of modernism, lies AAd’s intention to create Thai spaces out of modern architectural vocabulary, to accommodate the requests of the atmosphere with those of the contemporary Thai way of life. On the whole, this house is the result of attempting to answer age-old inquiries with architect’s own new equations. The interest lies in the way that AAd challenges the established routine and experimented for other answers, regardless of the possibility that the outcome is not absolute perfect one, but rather in any event LSR113 house has its own answer, conceived out of its own search, without recourse to those well-established norms.

The materials utilized as a part of this house are thoroughly tropical modern: off-form concrete, local timber, stone, glass and aluminum. The basic components are made of strengthened concrete structure while the rooftop is produced using metal sheets loaded with warmth and acoustic protection. For the ground floor, the flat concrete roof has a layer of gravel to keep heat from entering the house. The brick plaster walls are punctuated by areas of glazing with the exterior facades mostly rendered in white to reflect the heat. To incorporate a modern feature to the house design, AAd installs the customized Metalic-Black Aluminum Extrusion Strip vertically on the mass of the master bedroom. The strips box make the house resemble a feature component box floating on the off-structure solid sheet beneath. This Aluminum strips façade is likewise intended for air buffer insulation to chill off the primary space during the daytime.

Project Id: 18560
พื้นที่โครงการ: 1,500 m2
Project Owner: Mr.JK and Ms.Kally
Architect: AAd Ayutt and Associates design
Architect In Charge: Sasiwimol Utaisup
Photographs: Soopakorn Srisakul
งานสถาปัตยกรรม
งานตกแต่งภายใน
งานภูมิสถาปัตย์

Contact Me